De 11 smukkeste små træer

Et lille træ passer ind i enhver have og sætter stemningen for årstiderne. Har du en lille have, men vil du stadig have et blikfang af et træ? Vælg derefter et af disse elleve små træer eller flerstamme træer!

Hvad mener vi med små træer?
Meningerne er delte om dette. For selvom det japanske valnøddetræ (Ginkgo Biloba) for eksempel kan vokse op til 15 meter højt, vokser det ikke så hurtigt: efter ti år er det kun 4 meter højt. Derudover sikrer den åbne struktur og den pyramideformede form, at den ikke står i vejen for nogen. Alligevel siges det generelt, at et træ med en højde mellem 3 og 6 meter tilhører de små træer.

Multistamme træer
Ikke desto mindre er træer, der vokser højere end seks meter, undertiden lette at holde form ved årlig beskæring. Derudover dyrkes nogle træer på en lav stamme eller som en espalier, så et frugttræ pludselig passer i en lille have. Multistamme træer eller buske er også meget velegnede til den lille have. De har en åben vane, og du kan nemt holde dem kompakte. Med deres naturlige udseende passer de ind i enhver have.

1. Fløjletræ Rhus typhina ‘Tiger Eyes’
De dybt indskårne blade af det (ofte flerstammede) fløjletræ har masser af ornamental værdi, desto mere når bladene skifter farve til flammende orange-gule om efteråret. Rhus typhina ‘Tiger Eyes’ er en særlig sort: bladernes farve er giftig grøn-gul, en farve der tiltrækker al opmærksomhed blandt grønne områder. Højde efter 10 år: 4 meter.

2. Currant Amelanchier laevis ‘Ballerina’
Solbærtræet er et af de mest værdifulde små træer, der findes. Det er faktisk et flerstammet træ eller en busk, men det dyrkes også som et lille træ på en stamme. Den overdådige hvide blomst om foråret er overvældende, men den orange efterårsfarve og de smukke mørke grene om vinteren er også et besøg værd. Højde efter 10 år: 4 meter.

3. Persisk sovende træ (Albizia julibrissin)
Hvis du vil have et virkelig unikt lille træ i din have, skal du have det persiske sovende træ! Dette eksotiske træ har en overvældende blomstring, der tiltrækker mange forbipasserende øjne. Men selv uden for juli og august, når de bløde lyserøde-hvide blomster ikke er på træet, er denne eksotiske skønhed et besøg værd takket være dens smukke parasollignende form og dobbeltpinnede blade. Tåler ned til -15 ° C. Højde efter 10 år: 4 meter.

4. Kinesisk lak (Koelreuteria paniculata)
Vi tæller det kinesiske lakktræ eller det gule sæbetræ blandt de små træer eller flerstængletræer (eller buske), det hører til sæbtræsfamilien. Den pinnate løv, de sprudlende racemes af gule blomster om sommeren, de blæreagtige frugter med den lyse orange efterårsblade: dette træ er aldrig kedeligt. Højde efter 10 år: 5 meter.

5. Djævelens stok Aralia elata ‘Variegata’
Aralier har undertiden tendens til at udvikle noget rodvækst, især efter beskæring. Imidlertid er offshoots let at skille. Desuden er det et problemfrit, lille træ med smukke efterårsfarver. Sorten ‘Variegata’ har brogede blade. De tornede grene giver et interessant vinterbillede. Højde efter 10 år: 3 meter.

6. Papirmulbær (Broussonetia papyrifera)
Papirmulbæren forbliver et beskedent træ på 6-8 m i vores klima. De smukke blade alene er nok til at falde hoved over hælene til disse små træer. De følte unge kviste, orange-røde frugter og kugleformede hvide blomster er en ekstra bonus. Et beskyttet sted er ønskeligt. Højde efter 10 år: 6 meter.

7. Judas Tree (Cercis siliquastrum)
Judas-træet blomstrer om foråret med lyse lyserøde blomster på det bare træ. Blomsterne efterfølges af dekorative frøbælg. Det hjerteformede løv ser godt ud hele sommeren og bliver varm gul om efteråret. Sorten ‘Alba’ blomstrer hvidt. Højde efter 10 år: 4 meter

8. Katsura-træ (Cercidiphyllum japonicum)
Katsura-træet er et vidunderligt syn blandt de små træer. Røde knopper vises på de yndefulde kviste, hvorfra lyserøde blade kommer ud, som senere bliver grønne. De lyserøde blade fortsætter med at komme langt ud på sommeren. De også lyserøde blomster efterfølges af grønne frøbælg. Om efteråret bliver bladene gule til røde. Højde efter 10 år: 6 meter.

9. Snakebark Maple (Acer davidii)
Den smukke bark gør denne ahorn til et blikfang også om vinteren. Det blanke blad bliver orange-gul om efteråret, det blomstrer gult om foråret. En vækst med flere stammert lidt bredere end et enkeltstamme, men mindre end 10 meter.

10. Japansk ahorn Acer shirasawanum ‘Aureum’
Japanske ahorn er langsomt voksende små træer, og det gør dem meget velegnede til den lille have. Det gyldengrønne løv gør denne ahorn til en god kandidat til at ‘belyse’ et mørkt hjørne. Farver fra lyserød til orange om efteråret. Højde efter 10 år: 1,50 meter.

11. Persisk jerntræ (Parrotia persica)
Vi lukker de små træer med dette flerstammede træ (eller busk). Persisk jerntræ er et ægte karaktertræ, der forgrener sig smukt uregelmæssigt fra jorden med en lysegrå flagerstamme. Imponeret? Vent bare til efterårsfarverne sniger sig ind! De lyserøde, orange, gule og røde toner skifter på en unik måde: en perle. Højde efter 10 år: 4 meter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.