Dekorere en kant med planter, let med vores praktiske tip

En grænse, der er for lille. En lille kant er mindst 50 centimeter dyb. Så kan du gøre mere med det. Du kan næppe miste planter i en for smal kant. Desuden bestemmer størrelsen på din grænse også, hvilke planter der er egnede. Hvis du har mere plads i din have, kan du også indstille grænsen mere rummelig. Du kan derefter oprette en flot struktur med forskellige kantplanter. Har du en trang have? Brug derefter tynde kanter af f.eks. Galvaniseret stål eller Corten-stål. Du kan allerede få meget plads med det!

For mange blikfang. Hvis for mange planter kræver opmærksomhed, får ingen af ​​dem mere opmærksomhed. Så vælg ikke kun spektakulære blomstrer, men også stille støtteplanter, såsom jorddæksler og stedsegrønne buske uden blomstring. Prøv også at variere i bladformer og bladteksturer.

Print farvepalet. I de fleste haver er to eller tre forskellige blomsterfarver mere end nok. Især når du bruger fem eller flere forskellige farver i din kant, ser det meget urolig ud. Smag er forskellig, men vi anbefaler generelt ikke en for travl farvepalet. Især i små haver! Tænk også på den rigtige kombination af forskellige farver. For eksempel går orange og hvid godt sammen, mens orange og rød sammenstød.

Mangel på overordnede idéfarver. Farver har stor indflydelse på, hvordan du oplever et miljø. En lille farvepsykologi kan gå langt. For eksempel ser en have meget mindre ud, hvis du bruger varme farvetoner som gul, orange og rød. Med kølige farver i grænsen, såsom blå eller lilla, kan du få haven til at se større ud. Så når du vælger planter, skal du også overveje, hvilken slags have du vil have: en rolig, afslappende have med kølige farver eller en udtryksfuld have med varme farver?

Ingen forskel i blomsterformer. For en smuk kant er det vigtigt ikke kun at koordinere farverne, men også blomsterformerne. Din kant bliver meget flad og kedelig, hvis den samme blomsterform gentages. Planter, der blomstrer op (lodret) er udråbstegnene i din have. Varier disse i din grænse med vandrette blomstrende planter, såsom ryllik, for at skabe god spænding i din have. Der er 25 forskellige blomsterstande, så der er mere end nok valg!

Lille variation i bladformer og strukturer. Det meste af din grænse bliver normalt grøn. Vær derfor også opmærksom på at matche planterne. Så kombiner også forskellige typer blade, for eksempel stauder og buske.

Forstår ikke, hvad etiketten betyder med skygge, delvis skygge og sol. Hver plantetype har sine egne krav, når det kommer til, hvor meget sollys der er brug for. En plante, der siger ‘delskygge’ på etiketten, har brug for cirka to til fem timers direkte sollys. En plante mærket “skygge” vil trives i mindre end to timers sollys, mens en plante mærket “sol” betyder, at en plante kræver mere end fem timers direkte sollys. Så husk dette, hvis din grænse er i skyggen en stor del af dagen eller i fuld sol. Og når de kommer tilbage til de forskellige farver, ser mørkefarvede blade ofte bedre ud i de lyse hjørner af din have og omvendt.

Blomster i grænsen
Der tages ikke hensyn til vækstrate og størrelse. Planter placeres ofte i en kant, som om det var et familieportræt: høje planter bagpå og de små foran. At placere en halvhøj plante foran skaber variation og skaber en spændende kant. Et andet punkt, som du skal være opmærksom på, er det uhyrlige anlæg: de kan overtage hele grænsen. Hurtige avlere har brug for mere plads end langsomme avlere. Du kan sikkert placere omkring syv til ni planter pr. Kvadratmeter i en kant.

Forkert gruppestørrelse. Gentagne grupper af planter i din grænse giver struktur. Dette får det til at se meget mere støjsvag ud. Desuden kommer de fleste planter bedre til deres ret i en gruppe. Ulige tal er ofte bedre end lige tal. Nogle planter passer bedre i grupper på fem, andre i grupper på tre eller syv. Undgå dog at placere dine planter i en lige linje i en fast afstand fra hinanden. Dette giver normalt en unaturlig effekt. Med en zigzagging eller trekantet form opnår du en meget pænere naturlig effekt for grænsen.

Blomstringsperioder på én gang. For at nyde din grænse året rundt skal du lave den rigtige kombination. Så koordiner de stedsegrønne, prydgræs, buske og stauder med forskellige blomstringsmåneder, så ikke alt sker på samme tid. Tilføj tilføj et par langblomstrende og opret en ægte firesæsonskant.

Ikke vinter. For en fire-sæson grænse kan vinteren ikke glemmes. Så se på vinterhårdhed, når du køber grænseplanter. Den hollandske vinter kan være irriterende for planter, der er vant til et varmere klima, såsom et oliventræ eller en japansk haveplante. Med en grænse, der er i vinden eller har lidt ly, har du kun flere problemer om vinteren. Derudover skal du huske, at i teorien kan unge planter modstå frost mindre godt. Det er derfor bedre at dække nye haveplanter med et lag af blade det første år.

Forkert jordtype. Ligesom mængden af ​​sollys kræver forskellige typer jord også. En plante kan lide tørvjord, en anden kan lide sand og en anden foretrækker ler. Det samme gælder for hvor tør jorden er: nogle klarer sig bedre på et fugtigt sted, andre foretrækker et tørt sted.

Forbedr ikke jorden før plantning. Ler tillader lidt vand og næringsstoffer at passere igennem, mens sand tillader for meget vand at passere igennem. For at modvirke disse ulemper er der jordforbedringsmidler for begge. Ved at blande DCM-Lava-granulat i det øverste lag af din havejord kan du gøre lerjord mere luftig. Du kan forbedre sandjord ved at blande sandjordforbedringsmiddel med havejorden. Når du har haven på en vanskelig overflade, behøver du ikke udskifte al jorden. Forbedre jorden, før du planter din have!

Baggrunden matcher ikke grænsen. Det sted, hvor grænsen skal være, er allerede besluttet, men for ofte ser vi, at folk glemmer at tage baggrunden i betragtning. Ser planten ud godt med den bøghæk eller det hegn? Især planterne i bagstriben skal passe godt ind i baggrunden. I nogle tilfælde kan det endda være bedre at give hegnet eller mere en ny farve, så planterne i grænsen skiller sig endnu bedre ud.

En grænse, der er for høj. Det er et almindeligt råd, at høje havegrænser giver mere dybde i haven. Det er sandt, men forårsager også meget tørke. Hvis du ikke altid vil have vand, eller hvis du ofte er på ferie om sommeren, er en sådan høj grænse ikke nyttig. I disse tilfælde er det bedre at oprette en vedligeholdelsesfri grænse. For at skabe dybde i din have er en lav kant af kantsten eller Corten-stål også tilstrækkelig. Med de rigtige planter er du på rette spor.

Forkerte forventninger til vedligeholdelse. En 100% vedligeholdelsesfri grænse er desværre ikke mulig. Lav vedligeholdelse er en mulighed, men nu og da skal der lægges lidt energi ind i grænsen. For de glemsomme haveejere anbefales det at notere i dagsordenen, når der skal beskæres eller gødes igen. Så kig godt efter pr. Plante, når det er bedst at gøre dette. Spørg også om beskæring og vedligeholdelsestip til planterne. Mange mennesker er unødigt bange for at beskære eller skære en plante. Det er ofte bedre for planten at beskære klogt!

Begynd plantning med det samme. Hvis du har alle planterne klar, skal du ikke begynde at plante tilfældigt med det samme. Nedsænk alle haveplanter i en beholder med vand og planterne stadig i gryden og derefter på det forventede sted. Hvis du er tilfreds med fordelingen, kan du begynde at plante. Dette forhindrer dig i at placere planterne for tæt på hinanden eller for langt fra hinanden i starten. I de tørre måneder skal du sørge for tilstrækkelig vanding om aftenen.

Sammenfattende er dette vores tip til at arrangere grænser:

Lav en plan, dette er muligt med færdige grænsepakker eller en tilpasset grænseplan
Kontroller jordtypen, og om du normalt har våd eller tør jord.
Tænk på væksthøjden og vækstraten.
Giv variation i blomstringsperioder, skab en kant, der har et nyt udseende hver sæson.
Undgå for mange blomsterfarver eller farver, der ikke matcher.
Kend forskellene mellem delvis skygge, sol og skygge planter.
Bliv fortrolig med vedligeholdelse og befrugtning på forhånd.
Undgå at gøre grænser for høje, så grænseplanter ofte er for tørre.
At gå til et havecenter uden en planlægningsplan er meget tilrådeligt.
Med grænser med lidt ly er det vigtigt at se ekstra nøje på vinterhårdheden.
Giv en god blanding af stedsegrønne buske / planter / prydgræs og blomstrende haveplanter
Anvend variation i bladform og bladfarve.
Sammenfattende skal du først og fremmest sørge for at have en planlægningsplan for dine grænser. Dette kan gøres ved at engagere en havedesigner med viden om haveplanter eller ved at bruge færdige kantpakker.

Leave a Reply

Your email address will not be published.