Forebyggelse af fiskedød i dammen

Fisk er fuldstændig afhængige af det vand, de lever i, for deres velbefindende. Pludselig fiskedød i dammen, især hvis flere fisk er involveret på samme tid, kan derfor indikere et problem med damvandet. I denne artikel i serien “Fixing Problems” ser vi på, hvad du kan gøre for at forhindre fiskedød i dammen.

Forebyggelse af fiskedød i dammen
Forebyggelse af fiskedød i dammen: læs hvad du kan gøre for at holde fisk i dammen sund.
Årsager til fiskedødelighed i dammen
Som andre dyr har fisk ikke evigt liv. Hvis en fisk lejlighedsvis dør i din dam, er det ikke øjeblikkelig grund til bekymring. Dette ændres, når der er en pludselig død af flere fisk på samme tid. Det er så altid vigtigt at finde ud af, hvad der forårsager fiskedødeligheden i dammen. Nedenfor kan du læse de mest almindelige årsager.

mangel på ilt
Fisk har brug for ilt. De får disse fra damvand. Fisk kan dø, hvis vandet i dammen indeholder for lidt ilt. Oxygenmangel fører til pludselig fiskedød i dammen. Når fisk dør af iltmangel, kan du genkende dette som følger:

De døde fisk har ingen synlige skader, sår eller revet finner.
Fisken i dammen er ofte sløv eller synligt gispende efter ilt på forhånd.
Fiskedød i dammen på grund af iltmangel forekommer næsten altid i varmt vejr. Varmt damvand kan indeholde mindre ilt, mens fiskens behov for ilt er større i varmt vejr.
Oxygenindholdet i en dam er lavest lige før solopgang. Derfor sker fiskedræbning på grund af iltmangel ofte tidligt om morgenen.
Hvis du bemærker, at iltindholdet i din dam falder, skal du straks gribe ind. Du kan træffe følgende foranstaltninger:

Placering af en iltpumpe i dammen.
Vand dammen med en haveslange. Dette blander ilt i dammen.
Sørg for så meget vandcirkulation som muligt.
Giv skygge i dammen.
Fiskedødelighed på grund af infektion
En anden mulig årsag til fiskedød i dammen er en smitsom infektion. Et kendetegn ved dette er, at de (døde) fisk normalt viser tydeligt synlige abnormiteter. Disse kunne være:

sår eller svampepletter;
revet finner og hale
en udspilet mave
parasitter mellem skalaerne eller i gællerne.
Du kan også nogle gange se på fiskens opførsel, at de er syge. De har problemer med at svømme lige, de spiser ikke, eller de gnider deres sider mod noget.

En infektion kan især ramme og forårsage fiskedød i dammen, hvis fiskens modstand er lav. Dette skyldes igen:

for mange fisk i dammen;
fisk svækkes efter svær frost eller varm periode (mangel på ilt)
mange nye fisk på én gang, svækket af transport og yderligere stress
dårlig vandkvalitet, for næringsrige vand.
infektion fiskedam
Parasitter kan findes mellem fiskens skalaer (kilde: Vijverhandbook.nl)

Der er fiskemedicin mod smitsomme sygdomme, som du tilføjer til vandet. Desværre er chancen for bedring ikke særlig høj. Disse produkter fungerer bedst, hvis du først placerer den syge fisk i en separat tank (ude af solen) og anvender produktet i denne mindre mængde vand.

Når mange fisk er døde på grund af en infektiøs sygdom, er det klogt at vente mindst et par uger, før de introducerer ny fisk.

Fiskedødelighed på grund af besøg hos hejre
En hejre kan også forårsage fiskedødelighed i dammen. Dette gælder naturligvis for den fisk, som hejren fanger og spiser, men de andre fisk kan også dø senere på grund af stress og mulige skader. I artiklen ‘Hold en hejre ude af dammen’ kan du læse tip om, hvordan man holder hejren væk fra din dam så meget som muligt.

Forebyggelse af fiskedød i dammen
Fiskedrab i dammen er meget irriterende. Ideelt set vil du have, at fisken forbliver sund. Med nedenstående tip kan du holde din dam og fiskene i den sunde.

Mange iltplanter
Iltplanter forsyner dammen vandet med ilt. Dette er fiskens primære fornødenheder. Giv derfor mange iltplanter i dammen, fortrinsvis også forskellige arter.

Fisk ikke for meget
Fisk forurener dammiljøet. Deres affald gør dammen vand mere næringsrig. For mange fisk i dammen sænker derfor damvandets kvalitet. Begræns derfor antallet af fisk, du frigiver i dammen. Dette reducerer risikoen for smitsomme sygdomme. Som en retningslinje kan du bruge ca. 20 cm fiskelængde pr. 1.000 liter vand i dammen.

Foder ikke for meget
Fiskemad ender også i damvand som affald. Fisk skal ikke fodres hver dag. Hvis du følger ovenstående retningslinje for antallet af fisk i dammen, er det tilstrækkeligt at fodre fisken lejlighedsvis. Til

For resten lever fiskene derefter af larver, insekter og plantepartikler.

Hårdt damvand
Hårdt damvand hjælper også med at holde fisk i dammen sund. I hårdt damvand nedbrydes affaldsprodukter mere effektivt af bakterier. Også væksten af ​​iltplanter og dermed dammens iltforsyning kræver hårdt vand. Forøg derfor vandhårdheden fra tid til anden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.